2 comentarii

Alexandru Dinulescu face case sferice la preț de apartament. Da, domuri geodezice pe structură de lemn

http://adelaparvu.com/2014/06/18/alexandru-dinulescu-face-case-sferice-la-pret-de-apartament-da-domuri-geodezice-pe-structura-de-lemn/

 Prima casă a făcut-o pentru mama lui, la Izvoarele, localitate situată la 70 de kilometri de Brașov. Și a ridicat-o în plină criză, adică în 2009, după ce a plecat de la o mare firmă de construcții unde era șef peste o echipă de 250 de oameni. A plecat pentru că și-a dorit ca inginer constructor să ofere o alternativă oamenilor care-și doreau case la un preț rezonabil. A plecat pentru că visul lui a fost să proiecteze și să construiască altfel de locuințe. Un vis din adolescență, când a fost fascinat de tot ce înseamnă construcții atipice, începând cu piramidele și termând cu igloourile sau iurtele. De altfel, acest vis l-a determinat să meargă la facultatea de construcții. Își amintește că în zona Lacul Tei din capitală erau niște domuri metalice și i-a spus unui coleg de facultate – “Eu d-astea o să construiesc”, iar colegul lui i-a răspus – “Te cred în stare!”. Și uite-l acum că visul lui nu doar că s-a îndeplinit, dar el devine și visul celor care-și doresc o casă cu totul specială și la un preț bun. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (26)

Alexandru Dinulescu

Alexandru Dinulescu are 36 de ani este căsătorit, are o fetiță și este un om cu principii solide. Ca și inginer constructor este foarte meticulos și obsedat de eficiență, rigoare și lucru bine făcut. El spune că o construcție ca să fie rezistentă și să îndeplinească toate cerințele de confort și să ajungă la preț rezonabil trebuie atent planificată. Nu merge să vrei o casă repede, ci merge să planifici totul cu mare atenție, să te bazezi pe date, să calculezi totul de la transport, la materiale, de la mâna de lucru la perioada optimă pentru construcție. Domurile l-au fascinant din adolescență pentru că atunci auzise zvonurile cum că ar fi vorba despre nu-știu-ce energii benefice. Dar Alexandru e pragmatic, a vrut să afle secretul eficienței unor astfel de construcții. Așa a aprofundat lucrările lui Buckminster Fuller, arhitectul american recunoscut ca părintele domurilor geodezice. Iar acest american are o poveste pe cinste. Cert este că el a prezis că viitorul aparține construcțiilor sustenabile și a tehnologiilor bazate pe energii regenerabile.

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (14)

Dar dacă Buckminster Fuller a creat în special construcții de mare amploare, căci o structură tip dom poate avea un diametru de 680 de metri, Alexandru Dinulescu a vrut să afle mai multe despre domurile din zona rezidențială, a vrut să afle cum este continuată ideea lui Fuller. În SUA acest gen de case sunt căutate de către familiile care vor să se ferească de taifunuri. Rezistența lor este sporită și la cutremure, comparativ cu tipurile clasice de case. Această formă de dom și-a dovedit eficiența și rezistența la taifunuri și există circa două milioane de locuințe ridicate peste Ocean, conform lui Dinulescu. Doar că în SUA o casă de acest tip costă mai mult ca la noi, de la 80.000 de dolari americani în sus. Alexandru s-a informat, a căutat și a dat la un moment dat peste astfel de tipuri de construcții propuse de o doamnă din Timișoara, care vroia să implementeze în România conceptul de case tip dom din SUA.

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (32)

Ceea ce l-a intrigat pe Alexandru când a dat de doamna din Timișoara care vroia să importe conceptul de case dom din SUA a fost că ea se gândea doar la cei care au bani, adică dorea să le promoveze ca locuințe de lux, ceea ce pentru inginerul nostru a fost o provocare. El a analizat conceptul și și-a spus că acest gen de case trebuie să fie rezonabile ca preț și pentru famiilile care ar căuta o alternativă la locuințele de bloc. Așa a ajuns să proiecteze elementele, dar sistemele de prindere le cumpără direct din SUA de la firma care deține patentul și care le fabrică din titan cu aluminiu și oțel. Restul, respectiv structura din lemn este produsă la noi în țară, iar alte materiale de la instalații la învelitori sau tâmplării sunt realizate pe comandă de la firme specializate.

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (16)

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (36)

Dar de ce a reușit să le facă mai ieftin? Alexandru spune că față de SUA mâna de lucru este mai ieftină, dar și materialele. Practic aici e o altă piață. În plus, costul unei astfel de construcții este mult redus față de una clasică grație fundației. Comparativ cu o casă obișnuită o casă dom nu are nevoie de grinzi și stâlpi, care costă mult, ci are o structură autoportantă, se autosusține. Aceasta are nevoie doar de o fundație perimetrală pe care să fie ridicată și fixată structura din lemn. Pe lângă faptul că nu necesită o cantitate mare de materiale, acest tip de fundație se realizează repede, deci alte costuri salvate pe durata șantierului. După faza de proiectare, cu tot cu fundație casa este finalizată în circa două luni de zile. Deci foarte repede, inclusiv cu finisajele interioare. Alexandru Dinulescu împreună cu echipa sa construiește și case obișnuite, culmea este că specializarea sa din facultate este pe construcții din beton, de aceea poate compara din toate punctele de vedere rapiditatea și eficiența unei case de tip dom cu una, să-i zicem, clasică.

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (29)

Adevărul este că n-ai cum să-ți dai seama de cum arată o casă de genul acesta decât atunci când intri în una. O simți altfel. Și o poți vizita pe cea de la Izvoarele. Dacă stai să te gândești noi de mici suntem obișnuiți să desenăm case sub formă de pătrat cu un acoperiș triunghiular, deci genul acesta de construcție poate fi pentru mulți prea abstract. Dar mama lui Alexandru spune că se simte excelent în casa dom și că ceea ce o încântă este faptul că e atât de spectaculoasă încât diferențele sociale nu se mai simt. Adică n-are nicio problemă să primească oaspeți din străinătate care sunt mai pretențioși sau prietene dragi pe care le știe de o viață. Indiferent de situația financiară sau statutul social oamenii par a fi absolut impresionați. Casa dom pare să te facă să te simți special. Sora lui Alexandru care este psiholog spune că la interiorul unei astfel de case ai senzația că ești în aer liber, nu mai simți încorsetarea, claustrofobia pe care ți-o dau pereții, zidurile. Și da, este extrem de luminoasă, de unde și senzația de libertate. Până la urmă un dom e ca o boltă, te face să te simți diferit, dar și să gândești altfel.

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (28)

Dar cât mare poate fi? Alexandru spune că până acum a construit case care la interior au o suprafață de circa 100 de metri pătrați și organizarea este pe două niveluri. La parter e zona de zi, la etaj dormitoarele. Desigur că tot proiectul său include toate aspectele legate de o construcție confortabilă de la partea de instalații electrice, termice, sanitare până la cea de izolare, finisaje. Prețul? Pentru o casă de 100 metri pătrați costurile ajung la 42.000 de euro, deci similare unui apartament. Da, la acestea s-ar mai adăuga prețul pe teren, dar cine îl are nu-și mai bate capul. Și da, o astfel de casă poate fi dotată cu tehnologii verzi de la panouri solare la pompe de căldură geotermale și desigur că atunci când se folosesc echipamente și sisteme de ultimă generație costurile pot crește. Până acum Alexandru Dinulescu a ridicat zece astfel de case. Eu le văd foarte potrivite și pentru proiecte turistice și excelente pentru case de vacanță. Dacă vrei să vizitezi casa de la Izvoarele sună-l pe Alexandru 0766.319.196, vezi și site-ul domgeodezic.ro și pagina de Facebook. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (11)

Reclame

2 comments on “Alexandru Dinulescu face case sferice la preț de apartament. Da, domuri geodezice pe structură de lemn

  1. Adoro questa casa da anni e ne vorrei un ma avrei bisogno di chiarimenti e prezzi. Questa non è esattamente il modello che vorrei ma gli somiglia molto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: